Jaká denní doba je nejvhodnější ke konzumaci vašich oblíbených jídel

Jak všichni víme, velký dopad na naše fyzické zdraví mají věci, které jíme. Ale věděli jste, že je důležité taky KDY je jíme? Podle různých studií pomáhá dosáhnout maximálně prospěšných zdravotních účinků konzumace určitých druhů jídel v určitou denní dobu.

Pro názornost si uvedeme několik nejdůležitějších pravidel týkajících se nejvhodnější doby pro konzumaci určitých jídel. Po jejich přečtení možná změníte své stravovací návyky.

Kdy je vhodné jíst určitá jídla:

HOŘKÁ ČOKOLÁDAHořká čokoláda

Snídaně – ANO

Snězením několika kousků hořké čokolády k snídani se dostanou do vašeho těla antioxidanty, které zpomalují stárnutí a působí dobře na srdce.

Svačina – NE

Pokud jíte více než 25g hořké čokolády denně, začne tělo ukládat přebytek ve formě tuku.

 

MASO

Oběd – ANO

Maso je skvělým zdrojem železa. Dodává buňkám a orgánům životodárný kyslík. Snižuje únavu a náchylnost k chorobám.

Večeře – NE

Tělu trvá 5 hodin, než maso stráví. Konzumace masa před spánkem proto může škodit trávicímu systému.

 

OŘECHY

Oběd – ANO

Konzumace několika ořechů (asi 30g) zásobí tělo potřebnou denní dávkou mastné kyseliny Omega-3. Ta udržuje správný tlak v cévách, reguluje krevní tlak a má blahodárné účinky na činnost ledvin.

Večeře – NE

Ořechy obsahují mnoho tuku a kalorií, takže pokud je jíte při večeři, můžete přibrat.

POMERANČEPomeranče

Svačina – ANO

Pomeranče zlepšují činnost trávicího a svalového systému a zrychlují metabolismus.

Brzká snídaně – NE

Konzumace pomerančů na prázdný žaludek hned po probuzení může spustit alergické reakce a podráždit žaludek, což zvyšuje riziko vzniku gastritidy.

TĚSTOVINY

Snídaně a oběd – ANO

Pšeničné těstoviny obsahují mnoho vlákniny, která pomáhá zbavovat tělo toxinů. Nízký glykemický index těstovin snižuje riziko cukrovky typu 2.

Večeře – NE

Těstoviny se často podávají s masem a takové jídlo obsahuje mnoho kalorií. K večeři je lepší jíst jídlo bohaté na živiny a s málo kaloriemi.

 

CUKETA

Oběd – ANO

Cuketa obsahuje mnoho vlákniny, takže je ideální k pročištění střev. A to i v případě, že nemáte na oběd mnoho času.

Snídaně – NE

Ráno má tělo nedostatek vody. Cuketa má silný močopudný efekt, tudíž její konzumace ráno může přispět k dehydrataci organismu.

 

RAJČATA

Snídaně – ANO

Organické kyseliny obsažené v rajčatech usnadňují zažívání a regulují činnost žaludku a slinivky.

Večeře – NE

Velké množství kyseliny šťavelové má nepříznivý vliv na vodní a solný metabolismus. Konzumace rajčat k večeři tak může způsobit nadýmání.

 

BRAMBORY

Snídaně – ANO

Bramborový škrob snižuje hladinu cholesterolu. Brambory rovněž obsahují mnoho minerálů, které tělo potřebuje.

Večeře – NE

Brambory obsahují 2-3krát více kalorií než jiná zelenina. Není tedy dobré jíst k večeři příliš mnoho brambor.

 

BANÁNYbanány

Oběd – ANO

Banány obsahují mnoho vlákniny, která usnadňuje zažívání a pomáhá při pálení žáhy.

Večeře – NE

Konzumace banánů při večeři může mít nepříznivé účinky na zažívací systém a může vést k tvorbě hlenu.

 

JABLKA

Snídaně – ANO

Pektin obsažený v jablečné slupce napomáhá práci střev a odstraňuje karcinogeny.

Večeře – NE

Jablka zvyšují hladinu žaludeční kyseliny, což může vést k k žaludeční nevolnosti. Pektin je těžké strávit, a to zejména v noci.

 

SÝR

Brzká snídaně – ANO

Konzumace sýra v rozumné míře zabraňuje nadýmání a přibírání váhy.

Večeře – NE

Sýr se těžko tráví, proto jeho konzumace může znamenat problémy s trávením.

 

CUKR

Snídaně – ANO

Při snídani se kalorie ze sladkostí mnohem lépe spalují.

Večeře – NE

Cukr dráždí zažívací trakt, což může mít nepříznivý vliv na spánek. Příliš mnoho cukru může také vést k přibírání na váze.

RÝŽE

Oběd – ANO

Rýže je bohatá na karbohydráty a dodá vám energii pro zbytek dne.

Večeře – NE

Konzumace rýže může vést k přibírání na váze.

 

Původní článek (v angličtině) naleznete tady.

Nezapomeňte také, že na masáž k nám můžete přijít v podstatě kdykoliv. 🙂

 

Mohlo by se vám také líbit...

0

Your Cart