11 ranních zvyklostí, které můžou změnit váš život

Ráno se často rozhoduje o tom, zda se nastartujete do dobrého či špatného dne. Přinášíme vám proto 11 zvyklostí, jejichž dodržování vám zajistí jeden dobrý den za druhým.

  1. Vstávejte dřív

Tenhle bod je prioritou číslo jedna, protože abyste měli skvělé ráno, tak prostě potřebujete nějaký ten čas navíc oproti vašim běžným zvyklostem. Možná jste zvyklí ponocovat, protože v noci máte klid, ale uvidíte, že brzké ráno vám rovněž přinese klid a mír. A pokud budete pravidelně chodit spát dřív a budete dříve vstávat, vaše tělo pocítí rozdíl. A jaká je ideální doba pro vstávání? Pokud je to možné, vstávejte se sluncem za zpěvu ptáků. Nejlepší je nechat si před odchodem z domu hodinu a půl rezervy.

  1. Vypijte sklenici teplé vody s citrónem

Teplá voda s citrónem jako první věc ráno je skvělý způsob, jak nastartovat tělo. Voda má být teplá, aby se zabránilo teplotnímu šoku pro tělo. Citrón pomůže vašemu zažívacímu systému připravit se na příjem potravy a zlepší chuť vody (můžete přidat i trochu medu). Sklenice vody je důležitá také pro hydrataci organismu. Po ranním probuzení je vaše tělo bez vody zhruba 8 hodin, takže je důležité dodat mu tekutiny co nejdříve.

Teplá voda s citrónem

  1. Použijte škrabku na jazyk

Jakmile si zvyknete používat ráno škrabku na jazyk, už nebudete chtít jinak. Očištění jazyka pomáhá odstranit ranní zápach z úst, a také vám pomůže zcela se probrat. Bonusem vám bude lepší chuť snídaně bez povlaku na jazyku.

  1. Protáhněte se

Ranní protažení probudí svaly a připraví je na denní režim. Můžete také cvičit jógu či provádět jiné cviky, pokud například potřebujete zhubnout. Jestliže však v současné době pravidelně necvičíte, doporučujeme začít pouze s protahováním, a poté postupně přejít na jógu nebo na složitější cviky.

  1. Stokrát si poskočte

Poskakování (ideálně na minitrampolíně) je skvělým ranním cvičením. Stimuluje lymfatický oběh a nabíjí energií bez nutnosti pít energetické nápoje nebo jiné nápoje s cukrem či kofeinem. Navíc pocítíte, že vaše tělo je pevnější. Poskakování posiluje mnoho svalů po celém těle. A navíc se po něm budete cítit dobře!

Poskakování

  1. Vykartáčujte tělo na sucho

Kartáčování těla pochází z Ajurvédy. Pomáhá zlepšovat krevní oběh a zbavovat kůži odumřelých buněk. Nezbytné je začít na nejvzdálenějších místech od srdce a kartáčovat směrem k srdci. Postupně kartáčujte celé tělo, a pak si dejte sprchu. Vaše kůže bude hladší a po usušení pocítíte rozdíl. Kartáč by měl být co nejtvrdší, ale zase ne tolik, abyste se kartáčování báli.

  1. Poslouchejte příjemnou hudbu nebo audioknihu

Povznášející hudba nebo inspirující audiokniha je skvělým způsobem jak začít úspěšný den. Je to něco, na co se můžete ráno těšit. Hudba může odpovídat vaší náladě a dni, který vás čeká. Pozor na vlezlé melodie, které vás můžou následně strašit v hlavě celý den.

  1. Čas na zelené pyré (smoothie)

Teď když jste vstali se sluncem, vyčistili si zuby, použili škrabku na jazyk, vypili vodu, protáhli se, zaskákali, vykartáčovali kůži a dali si sprchu za poslechu příjemné hudby, je čas na dodání živin tělu v podobě zeleného pyré. Důležitá je právě zelená složka – může jí být špenát, kapusta nebo jiná zelenina se zelenými listy obsahující vlákniny a minerály. Změřte si 30 minut po vypití nápoje a uvidíte, o kolik lépe se budete cítit. Pyré může obsahovat ovoce či zeleninu s přidanými kousky zelených listů.

Zelené pyré

  1. Několik minut meditujte

Právě teď byste se měli cítit skvěle, a to je ten nejlepší čas sednout si a vyčistit na pár minut mysl. Neexistuje jediný správný způsob jak meditovat, takže pokud jste vyzkoušeli několik metod a žádná vám nevyhovovala, vytvořte si svou vlastní. Usaďte se v pohodlné pozici a prostě chvíli poslouchejte ticho, případně uklidňující hudbu. Několik minut stačí, nemusíte si sedat do lotosu ani se uvádět do tranzu.

  1. Usmívejte se na sebe 30 vteřin v zrcadle

Zvýšite si tak sebevědomí, a pokud se vám to stane zvykem, budete se divit, jak jste bez toho mohli být. V podstatě se jedná o to, že si vyhradíte čas jen sami pro sebe a sledujete v zrcadle svůj šťastný obličej. To pomáhá na mnoha úrovních, příčemž základem je, že vám to přináší schopnost promlouvat přímo k lepší části vašeho já. Té neviditelné části, která se stará o důležité věci. Nemusíte se křenit jako blázni, postačí i náznak úsměvu, který říká celému světu, že v rukávě ještě máte schovaných pár triků. Budete překvapeni, kolik pozitivních myšlenek vám toto cvičení přinese.

  1. Napište tři důležité věci, které dnes chcete udělat

Pokud jste časově velmi vytíženi, pravděpodobně vám během dne spousta věcí uniká. Abyste tomu zabránili, sepište tři věci, které dnes opravdu chcete udělat a ujistěte se, že je opravdu uděláte. Jakmile se vám to stane zvykem, získáte sebedůvěru pro vykonání čím dál větších skutků. Ty méně důležité věci kolikrát uděláte také, a bez zapisování. A pokud je neuděláte, pravděpodobně stejně nebyly tak důležité. Pouze dbejte na to, abyste napsali přesně tři věci a nenechali se unést. Pokud jich napíšete deset a nestihnete je, může vás to odradit od dalšího zapisování.

 

Volně přeloženo s anglického originálu.

Nezapomeňte, že další skvělou věcí, kterou můžete udělat, je přijít k nám na masáž. 🙂

Mohlo by se vám také líbit...

0

Your Cart