Je jídlo z mikrovlnky zdravé?

Stále více domácností vlastní mikrovlnnou troubu. Její výhody jsou nesporné. Přes její stále masovější používání a velkou míru bezpečnosti při manipulaci si mnoho lidí klade otázky, zda pečení v mikrovlnce neničí výživné látky v jídle, a nedělá ho tak méně zdravým. Jak je to tedy? Je jídlo z mikrovlnky zdravé?

Mikrovlnka - Masáže Husova

Jak funguje mikrovlnka

Odpověď na tyto otázky dostaneme, když porozumíme tomu, jak mikrovlnka vlastně funguje. Mikrovlnná trouba peče potraviny vlnami energie, které jsou podobné rádiovým vlnám, pouze jsou o něco kratší. Tyto vlny jsou hodně vybíravé, mají vliv zejména na vodní a jiné molekuly, které jsou elektricky asymetrické – jeden konec má pozitivní náboj a druhý negativní. Mikrovlnka tyto molekuly rozvibruje a rychle vytvoří tepelnou energii.

Ničí mikrovlnka výživné látky?

Některé výživné látky jsou ničeny vysokými teplotami, ať již v mikrovlnce nebo v obyčejné troubě. Vitamin C je nejlepší příklad. Jelikož se ale jídlo peče v mikrovlnce kratší dobu, je při takovém pečení zachováno více vitaminu C a dalších výživných látek, které jsou obvykle ničeny při vyšších teplotách.

MIkrovlnka - Masáže Husova

Zelenina a vaření v páře

Co se týká zeleniny, ta vařením ve vodě přichází o část výživné hodnoty, protože výživné látky se vyluhují do vody. Vařená brokolice například přichází o glukosinolát, což je sirnatá sloučenina přispívající ke zvýšení pravděpodobnosti protirakovinných účinků této zeleniny (ovšem rovněž způsobující specifickou chuť, která mnoho lidí odpuzuje). Je vaření v páře (včetně mikrovlnky) lepší? Z určitých hledisek ano. Brokolice vařená v páře obsahuje více glukosinolátu než brokolice vařená ve vodě nebo smažená.

Metoda vaření potravin, která nejlépe zachovává výživné látky je ta, která je vaří rychle, zahřívá potraviny nejkratší možnou dobu a používá co nejméně vody. Mikrovlnka tato kritéria splňuje. Použití mikrovlnky s malým množstvím vody v podstatě uvaří potraviny v páře zevnitř ven. Zachová se tak více vitaminů a minerálů než pomocí téměř jakékoli jiné metody. To nám ukazuje, že jídlo z mikrovlnky může být opravdu zdravé.

Závěrem

Ale neztraťme se v přílišných detailech. Zelenina připravená v podstatě jakýmkoli způsobem je zdravá a většina z nás jí nejí dostatečné množství. Je tedy mikrovlnka dobrá nebo špatná? Jedno je jisté. Mikrovlnka je rychlá a pohodlná – a navíc výhodná z hlediska zachování výživných látek.

 

Zdroj článku (v angličtině):

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/microwave-cooking-and-nutrition

 

Mikrovlnná trouba – co na to harvardská univerzita?
4.5 (90%) 4 vote[s]

MENU
0

Your Cart